La cultura, també accessible per a tots

FacebookLinkedInMeneameBlogger PostShare

Ara fa temps, al blog d’aPortada varem escriure sobre les bones pràctiques, fàcils i econòmiques, per què el teatre, el cinema i els museus fossin accessibles per als cecs i és que ara cal retornar al tema per afegir que, a poc a poc, la societat es va conscienciant de la necessitat cultural de les persones amb discapacitats sensorials. En aquests moments ja hi ha projectes per fomentar l’accessibilitat dels cinemes. Per exemple, els cinemes Roxy B de Madrid inclouran l’audiodescripció i el bucle magnètic (per facilitar a les persones amb audiòfon una major recepció del contingut d’àudio) gràcies al projectes “Cine Para Todos 2012” . També els Centres Cívics de Barcelona ja compten amb bucles magnètics i intèrprets per a les presentacions literàries.

José Vasconcelos ja va dir que “la cultura engendra progrés i sense ella no s’ha d’exigir cap conducta moral dels pobles”. I és que la sensibilitat, l’enteniment, el raonament i la comunicació, conceptes molt relacionats amb la cultura, formen part del progrés que hauria de ser universal.

És per això que ens hem de demanar si la realitat va per darrere dels ideals. I si, malgrat que hi hagi molts esforços per part de la comunitat de discapacitats, l’accessibilitat a la cultura encara és un fita per aconseguir.

Ara fa poc es va aprovar que els museus estatals fossin accessibles per a persones amb discapacitat auditiva, una petita passa que a dia d’avui s’ha d’aplaudir (degut a l’esforç que es veu que suposa invertir en cultura i accessibilitat en temps de crisi), però que en realitat podria haver-se fet molt abans que s’aprovés el I Plan Nacional de Accesibilidad el 2004.

Queda molt per fer? Clar que sí! Però si gestors culturals i empresaris agafem consciència, segur que serà més fàcil trobar solucions accessibles que no implicaran gaire esforços. Només caldrà demanar-nos si allò que proposem pot arribar a tothom que li interessi i si podríem fer alguna cosa més per donar-li el plus que, segurament, molts altres grups no tenen.

One thought on “La cultura, també accessible per a tots

  1. Pingback: Aniré al teatre | Comunicació Cultural

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

FacebookLinkedInMeneameBlogger PostShare